NOKs Nationella & FOKs Bergslagsträff 18-19/9

  • 28 sep 2021

Trots lite kyla i luften kan vi konstatera att det blev en lyckad tävlingshelg.

Tidigare år har det varit så att Norbergs OK och Fagersta OK har haft separata arrangemang och planeringar inom klubbarna för dessa tävlingar. Eftersom medlemsstyrkorna förändras över tid i föreningarna så har det de senaste åren passat bättre att tillsammans hjälpas åt med genomförandet. Så även i år. Så därför skriver jag här om båda tävlingarna, även om Bergslagsträffen egentligen är FOKs tävling.

I år var platsen för tävlingarna Myggberget i Olsbenning. NOK hade gett Ola Jernström i uppdrag att rita kartan, vilket han gjorde under 2019-2020. En del revideringar fick göras under 2021 då skogsbolagen valt att avverka delar av skogen. NOK har haft några träningar på kartan men bortsett det var den rykande färsk inför årets tävlingar.

Lördagens tävling 'NOKs Nationella' var en medeldistanstävling och söndagens tävling 'Bergslagsträffen' var en långdistans. Båda dagarna skramlade ihop ca 200 deltagare, så 400 totalt för helgen. Något färre än tidigare år, men förklaringen är logisk, det var flera arrangemang på relativt nära håll som konkurrerade med våra tävlingar. 

Det var en coronaanpassad arena vi bjöd deltagarna på. Ingen extra service såsom marka, dusch, barnpassning eller miniknat. Men deltagarna verkade nöjda, de flesta har ju anpassat sig till de nya lösningarna. Vi hade istället för duschar ställt upp klubbtält för de som ville tvätta sig och få byta om avskärmat. Kanske är det sådana förenklade funktioner vi kommer att se fler av framöver? Det ska bli spännande att följa framtida tävlingars utveckling.

Skogen i Olsbenning är inte bara omtyckt av oss orienterare. Den gillas också av de vilda djuren. Så på lördag morgon drog NOKs Oskar Karlsson ihop ett gäng drevfolk som gav sig ut i en drevkedja för att mota bort älg, rådjur och kronhjort från tävlingsområdet. Jag tror de lyckades med uppgiften och förmodligen hade de ganska skoj, inte varje morgon man tar sig en joddlande skogspromenad liksom.

Banläggare för helgen var NOKs Jan-Eric Hellgren och Mats Bergman. De hade gjort ett väl genomarbetat jobb. Flera av deltagarna påpekade att banorna var roliga och att kartan var lättläst. Och mestadels upplevdes terrängen som fin. Inga hörbara klagomål. Alltid skönt med sådan respons! 

Extra kul var det att flera av NOKs nya medlemmar kom och tävlade. Både vuxna och barn. Hoppas att den trenden håller i sig, det är ju kul på flera plan med tävlingar! Rent tävlingsmässigt, att få mäta sig mot andra. Kul också att testa olika slags terräng. Och att kunna vara social med sina klubbkompisar. Oavsett ålder.

Så, kylan till trots, kan vi alltså konstatera att helgen bjöd på många solglimtar. Det tar vi med oss! Ett varmt tack till alla som på ett eller annat sätt var engagerade under helgen, det är de individuella insatserna som tillsammans gör helheten!