Hoppa till sidans innehåll

Vart är vi på väg, vem/vilka tar stafettpinnen?

15 JUL 2013 23:21
Något kryptisk rubrik om det nu inte var för att jag tagit ett beslut. NOK är en ekonomiskt stark klubb, med ägandeskap av klubbstuga, arrangemang, fantastisk terräng och kartor. Under 2000-talet också en av Sveriges mest framgångsrika juniorklubbar med fullträffen och SM-guldet på Karsbogärde 2002. Utöver detta en av Sveriges absolut bästa idrottsarrangörer oavsett idrott med VM, Worldmeeting, SM, Esommar, Nationella/lokal OL-tävlingar och Engelbrektsloppet m.m. på CV:et
  • Uppdaterad: 16 JUL 2013 01:32

Idag är läget ett annat, NOK står som jag ser det inför utmaningar och eventuellt framgångsrika lösningar om man som medlem och orienteringsintresserad vill.  Jag tror att denna underbart välskötta förening måste tänka om och eventuellt startas om. Nuläget på Norbergs OK är en otroligt vass arrangörsförening med SM, VM, World Meeting, E-sommar, OL-tävlingar, träningar, soppakvällar och trivselaktiviteter.  Dock uppbundet på ett antal riktiga eldsjälar som Krister Johansson, Mats Bergman, P-A Eriksson, L-O Borking, Fredrik Larsson, Egon Lundqvist, Berith Larsson och Johan Källman, till dessa kan också nya hjältar i klubben som Viktor Funcke, Erika Lindholm och Magnus Sohlberg läggas. Dessa personer är otroligt viktiga för föreningens verksamhet med att arrangera arrangemang och verksamhet.

Dock är det mer typen Malin Björkqvist, Erika Lindholm, Emilia Nilsson som denna förening verkligen skulle ha behov av. Några med visioner och idéer att tänka nytt och kunskap om ny föreningslära, under den tiden som Malin och Erika bodde i Norberg hände otroliga saker för föreningen. Jag tror att det är otroligt viktigt att Norbergs OK:s verksamhet ska ske på lokal nivå. Av egen erfarenhet så är det otroligt svårt och frustrerande att vara 20 mil ifrån och bara se en potentiell mineralgruva inte brytas. NOK har alla möjligheter att vara den ledande föreningen i kommunen om vi nu bara vill. Ingen har samma ekonomi, status hos allmänheten, framgångar (dock borträknat Frida H, Robban H, Per F i diverse idrotter och en tidigare urstark skidklubb och en förening som arrangerar ett lopp) och möjligheterna. De senaste årens viktigaste person i Norbergs OK har varit Elisabet Elmertoft som under de senaste åren försök och gjort ett otroligt jobb gällande föreningen viktigaste verksamhet – orientering, men tyvärr alldeles för ensam och därav inte nått de önskade resultaten. Man kan inte som medlem i NOK tro att någon ensam person ska klara detta. Ett av de viktigaste områdena är skolan, skolaktiviteter är nyckel och sammanföra detta med utvecklingskurser (glöm nybörjarkurser, vem vill vara nybörjare i dagens IT-samhälle). Att få ett engagemang i skolan kräver att vi som förening har möjlighet att ge personen/personerna som gör detta möjligheter i form av möjligheter. De flesta idag jobbar vanliga arbetstider och de krockar oftast med skoltider och dess aktiviteter. Jag tror också mycket på att få upp ett intresse för klubben, locka barnen, engagera och få eget intresse hos föräldrarna. Se på cykelklubben och det som Pelle Georgesson startade, Avesta OK med Stefan Nyberg, och Surahammar och Fagersta OK med Marie Berggren gällande detta.

Tyvärr är detta mitt största bekymmer. Jag ser detta och önskar att jag skulle kunna fixa och bidra i detta även för NOK, men med jobb, 20 mils avstånd, föräldrarlivet så funkar det inte även om hjärtat vill. Här uppmanar jag samtliga lokala medlemmar att bidra så att denna underbara förening får en positiv utveckling och framför allt att du som medlem inser att du som person kan bidra till framtiden.

I övrigt tror jag nyckeln för Norbergs OK handlar om engagemang för idrotten orientering och övriga uppgifter som föreningens formalia, arrangemang, klubbstugor borde skötas mer gemensamt mellan Norbergs idrottsföreningar. Varför inte tillsammans med Engelbrektsloppet ha ett kansli där alla Norbergs föreningar har ett gemensamt kansli. Dessutom skulle vi hjälpa kommunen till en riktigt bra ”medpool” för föreningsstöd i en gemensam central administration och gemensam syn. Problemet med utflyttning är ju inte endast något som drabbar NOK, är väl förhoppningsvis en av kommunens viktigaste frågor.  

Ur en annan synvinkel så skulle man som idrottsintresserad i trakten endast behöva vända sig till ett ställe för att kunna få hjälp och stöd i det idrottande man ville utföra. Jag tror att detta skulle synkronisera idrottsverksamheterna bättre i kommunen och dessutom möjliggöra för att fler utövar fler idrotter i unga år.  Detta bidrar till bättre folkhälsa, och framför allt mindre utgifter för kommunen gällande ungdomliga aktiviteter som inte är lika gynnande som de idrottsliga. Dessutom skulle en samlad idrottsorganisation i Norberg bli stark och hjälpsam för både kommun, landsting när det gäller bidrag och stöd.

Det ur min synvinkel viktigaste är dock att klubben i mitt hjärta NOK måste hitta en strategi, vad är vi till för, och vad vill vi som medlemmar göra.

Analysera framgångssagor som är på gång som Avesta OK, Norbergs CK, Surahammars SOK och nu grannföreningen i Fagersta, Fagersta OK som under hela min tid varit på dekis. Vi måste återigen få ihop eldsjälarna ála Berith Larsson m.fl som startade den satsning som bidrog till SM-guldet och de framgångsrika åren. Malin Westlunds framgångar som gjorde att jag hade en idol i klubben. Utnyttja idrottens stödorganisationer framför allt SISU Idrottsutbildarna och utbilda fler att vara tränare/ledare och engagerade på förtroendevalda poster i klubben. Dessutom tror jag att Norbergs OK skulle kunna göra det ännu bättre än att vara en eller några eldsjälar.
Du som medlem kan bidra till att skapa nått riktigt bra. Med tanke på föreningens ekonomi, erbjud en person som kan tänka sig att bo i Norberg att få ett uppdrag att skapa dessa strategier för hur NOK ska gå vidare och jobba med detta tillsammans med övriga medlemmar.

Samarbetet med skolan, det var ju Beriths framgångsnyckel för oss när vi var små och engagemanget att anordnade skolaktiviteter. Detta gjorde att jag en gång hade ganska många kompisar (Ulf Eriksson, Björn Eriksson, Lennart Eriksson, Johan Dahlin, Patrick Kretscheck, Henrik Andersson, Erik Stålnacke, Tobias Persson m.fl) som var med i NOK, till att sedan forma grunden för Fredrik Bengtsson, Olov Stålnacke, Kalle Nordström, Thomas Gustafsson, Fredrik Larsson, Lasse Nordström, Johan Holm, Magnus Sohlberg, Micke Hjelm-Pettersson, Camilla Sjökvist, Annika Johansson, Maja Nordström och Linda Nilsson och att vi tillslut blev så framgångsrik resultatmässigt. Även om personer som inte varit uppväxta i Norberg finns och har bidragit otroligt till framgångarna så hade dessa aldrig blivit NOKare om vi inte haft grunden. Att dessa förebilder fanns och att orientering då hade ett otroligt bra ryckte i samhället gjorde säkert att Rasmus, Martina, Linda, Amanda, William, Oskar och barnen Andersson började orientera. Det jag åter belyser är det lokala engagemanget och närvaron. Norbergs OK och orientering kan alla gånger bli det som barn och dess föräldrar vill utöva, plus den ekonom som klubben har kan också se till att bidra till detta. Det enda problemet vi har är vem/vilka som tar stafettpinnen och driver klubben in i framtiden.

Vi i valberedningen och i synnerhet jag som ordförande har ju också ett tufft jobb då 2 mycket väl meriterade och drivande ”herrar” (ordförande Kenneth Elmertoft och kassör Krister Johansson) redan aviserat att de inte står för omval. Jag uppmanar er medlemmar att verkligen fundera, vem/vilka skulle kunna hjälpas åt att återigen få fart på denna fantastiska förening.

Nu till min något underliga formulering i ingressen. Trots mitt stora intresse för NOK och allt de jobb som jag faktiskt kan klappa mig för bröstet och känna mig stolt över under dessa 28 år med bl.a. jag själv som första NOKare på orienteringsgymnasiet i Sandviken, coach för Miners med blandad annat SM-guld i budkavle+ 9 medaljer till under juniortiden, samt 34 på 10-mila och 55:a på Jukola,  så kommer jag från och med denna höstsäsong att representera IFK Lidingö Orientering. Beslutet har inte varit lätt, men jag har fortfarande ett stort engagemang för denna utmanande idrott och med tanke på min livssituation och att jag i 8 år bott på Lidingö samt har allt fler vänner i IFK Lidingö så väljer jag nu att göra ett avslut från NOK. Jag gör det av fler anledningar än ovan och det är ”min” frustation av framgång p.g.a. minskat engagemang hos dagens elit löpare ”dock försåtligt men frustrerande” och för dålig återväxt som gör att vi inte är lika bra längre och knappt får ihop lag och väldigt lite deltagande i individuella tävlingar. Dessutom har jag som person blivit någon som känns ansvarig för att dagens löpare har andra intressen/familjesituationer/karriärer/annan bostadsort efter våra framgångsrika år. En annan anledning är att jag tror att om jag tar ett steg åt sidan så kommer någon/några mer lokala alternativt känna ett ansvar för att vi ska ha deltagande på 10-mila, Jukola, SM, USM, ha en fungerande orienteringsverksamhet med träningar, klassiska familjelägren (vilket jag kommer ihåg jag uppskattade otroligt mycket), vinteraktiviteter och nyttjande av den fantastiska klubbstuga, terrängen, kartorna och arrangörsverksamhet som vi har.

Jag säger fortfarande ”vi” då jag kommer fortsatt att vara medlem och bidra när jag kan, dock har jag kommit till den insikt att NOK:s verksamhet måste vara lokalt driven och så många lokala som möjligt involverade i den dagliga verksamheten. Sen kan man alltid locka 08:or och övriga att vara med och dela gemenskapen, men grunden i verksamheten måste ha lokalt fäste.

Lycka till på höstens tävlingar och är du eller någon du rekommenderar redo för ett förtroende manna uppdrag i denna underbara förening är det bara att du hör av dig. Jag, Emilie och Borking har ju uppdraget av er medlemmar att finna lämpliga kandidater till lämpliga förtroendeuppdrag i framtida Norbergs OK. Har du dessutom idéer för NOK:s framtid är du välkommen att höra av dig eller skriva på NOK:s hemsida!

Kom ihåg att det ”jävlarinamma” vi fixar det som finns i denna klubb inte finns i samma nivå någon annanstans. Annars hade vi aldrig som denna relativt lilla klubb vi är kunna nått de framgångar vi haft både tävlings, arrangörs, ekonomiskt eller glädjemässigt såsom på festen i Romme i höstas!

Tack för mig tävlingsmässigt, med vänliga hälsningar!
/Robert

Skribent: Robert Larsson
E-post: This is a mailto link

 

 Sponsorer2021.jpg

 

Postadress:
Norbergs OK - Orientering
Engelbrektsgatan 73
73831 Norberg

Besöksadress:
NOK-stugan Nordansjö, .
73891 Norberg

Kontakt:
Tel: +4622320419
E-post: