Hoppa till sidans innehåll

Suverän insats av NOK på 10-mila! 34:a

30 APR 2007 10:00
ESKILSTUNA: Norbergs OK gjorde en mycket bra insats och satte ett rejält klubbrekord med att bli 34:a på årets 10-mila! Nu har NOK North Star Miners verkligen visat vilken klass vi tillhör och har på 2 år gått ifrån en 183:e plats till en 34:e plats. Inte många klubbar som har den utvecklingen! Tävlingen avgjordes på speedwayklubben Smedernas hemma arena utanför Eskilstuna.
  • Skapad: 30 APR 2007 10:00

RESULTAT -->

Sveriges Radio Västmanlands intervju med Crister -->

 Norbergs OK Lag:58
Str Längd Information Namn

1

11 950 m Natt Thomas Gustafsson

2

14 160 m Natt Michael Oswald

3

7 310 m Natt Pontus Nilsson

4

16 470 m Natt Daniel Blom

5

7 220 m Natt Martin Moberg

6

10 400 m Natt/gryning Per Janzon

7

11 490 m Dag Fredrik Larsson

8

9 480 m Dag Viktor Funcke

9

5 560 m Dag, rak Mårten Ohlsson

10

16 800 m Dag Crister Nygren

 

 

Sammanfattning

Norbergs OK 34:a på 10-mila! Norbergs OK 18:e bästa svensk lag!
Det är med otrolig stolthet som jag som Coach ger min sammanfattning av årets 10-mila!  Vi hade satt 30:e plats som målsättning baserat på riktigt topplopp. När vi nu inte var med från första början så visar det verkligen vilken styrka och potential som finns i NOK North Star Miners att vi plockar från 120:e till 34:a på en av världens mest prestige fyllda stafetter. Rakt igenom hela 10-mila dygnet så fanns en glöd och inställning av världsklass! Att medelåldern i laget är 24,8 år, den äldsta är Per med sina 26 år visar att detta lag kommer göra stordåd i framtiden! Nedan en berättelse hur 10-mila dygnet på motorstadion i Eskilstuna flöt fram!   

 

 

Första sträckan! (Pl. 120, +10.02)
Thomas Gustafsson fick äran att förvalta startsträckan för NOK. Thomas som under våren visat väldigt fin form, var riktigt taggad innan start! Tyvärr så fick Thomas problem med magen redan efter ett par hundra meter, detta kopplat till att det missades en hel del gjorde att Thomas redan till den först TV-kontrollen var nästa 3 minuter efter. Till nästa radiokontroll hade Thomas plockat en hel del placeringar men tappat ytterligare 2 minuter. Från denna kontroll till nästa rapportering kände Thomas att det var dags att försöka skaka av sig det magonda och för att kunna koncentrera sig på orienteringen! Thomas tog ett eget vägval och försökte verkligen ”pusha” kroppen. Direkt plockade han tid och placeringar. Tyvärr så var detta inte Thomas kväll, ett par orienteringsmisstag och att det magonda inte släppte gjorde att han sprang i mål som 120:e man 10 minuter och 2 sekunder efter sträckvinnarna IL Tyrving från Norge. Oturen förföljde verkligen Thomas sträckan igen när han på slutet gjorde en extra 2 minuters bom och tappade där både Halden och Södertälje-Nykvarn som han varit tillsammans med nästa hela sträckan!

 

Sträcka 2 (Pl. 76, +15.00)
Den andra sträckan sprangs av Micke Oswald. Micke som under första sträckan såg hur det missades, bestämde sig för att helt följa den plan han hade innan loppet. Säker orientering! Nu övergick detta till att han skulle springa ännu säkrare! Ett bra lopp av Micke som hela tiden plockade placeringar och tappade endast 4.58 på tätlaget som nu var finska klubben MS Parma.

 

Sträcka 3 (Pl. 53, +18,01)

Precis som Mickes andra sträcka så hade NOK:s 3:e sträckslöpare Pontus Nilsson en stenhård plan att följa. Vi hade inte råd med misstag och Pontus visade sin säkerhet och rutin och såg till att göra en riktigt bra sträcka och plockade hela 23 platser på 7,3km.  Fortfarande var det finska MS Parma som hade ledningen!

Långa natten (Pl. 48, +28.26)
Sträcka 4:a var i år den långa natten! I år mätte den 16,6 km. För NOK sprang rutinerade Daniel Blom. Daniel gjorde en mycket stark sträcka och hade det inte varit för magkrångel så hade han kunnat plocka ännu fler placeringar. Daniel hade redan till den andra radiokontrollen plockat upp till en 40:e plats. Daniel drog ett gäng med flera mycket bra löpare och de hade tagit in tid på ledarlagen. Tyvärr för Daniels del så började nu problemen med magen att verkligen ställa till det! Han blev tvungen att stanna flertalet gånger och detta gjorde att han tappade en hel del tid och även några placeringar! Dock så undvek Daniel misstag och såg till att springa upp NOK-laget till en 48:e plats 28 minuter efter nu ledande Bækkelaget SK med den trefladiga långanatten vinnaren Anders Nordberg.

 

Sträcka 5 (Pl. 41, +29,29)

Återigen var det dags för en kortare nattsträcka. Den 7:e sträckan mätte 7,2 km och sprangs för NOK-laget av Martin Moberg. Martins taktik var att göra ett mycket säkert orienteringslopp då det fortfarande missades mycket ut i skogen. Martin följde planen och såg till att vi ytterligare plockade placeringar! Martins mycket väl genomförda lopp gjorde att vi endast tappade 1 minut och 3 sekunder på täten. Martin växlade på en 41:a plats 28.29 efter nu ledande Halden som på denna sträcka i princip avgjorde årets 10-mila med ett kanonlopp av rutinerade Tore Sandvik.

 

Sträcka 6 (Pl. 39, +34,47)
Nu var det ljust och svåra natt sträckor övergick i snabba dagsträckor. NOK:s lag hade på den 6:e sträckan Per Janzon. Per gjorde ett av sina absolut bästa lopp på flera år och plockade 2 placeringar på sin sträcka trots att det vi utgång på sträckan var nästa 7 minuter fram till närmaste lag! Per såg riktigt stark ut och hade det verkligen kul i skogen. Mycket roligt att som Coach få ett sådant kvitto och Pers lopp i dagsljuset var också en ordentlig motivationshöjare för de kvarvarande löparna! Per väclade 39:a, nu hade Halden kopplat greppet och ledde 10-mila med 4,40.

 

Sträcka 7 (Pl. 36, +40,54)
Den 7:e sträckan mätte 11.5 km och för NOK sprang Fredrik Larsson. Fredrik som äntligen kunnat träna ordentligt utan skade problem. Fredrik inledde bra och efter ungefär halva sträckan hade han endast tappat 2 minuter på de bästa och plockat upp NOK-laget till en 37:e plats. Fredrik gjorde sedan ett par misstag i orienteringen och till nästa radio hade han tappat nästan 5 minuter. Dock så gjorde Fredrik en riktigt bra avslutning på sin sträcka och sprang jämnt med de bästa från 9 km till mål. Fredrik plockade 3 placeringar.

 

Sträcka 8 (Pl. 36, +47,59)
Som 36:e lag och efter rejält upphämtning så sprang en inspirerad Viktor Funcke ut på den 9,5 km långa 8:e sträckan. Viktor gjorde ett fullt godkänt lopp. Viktor sprang i ett vakuum med ett par minuter upp till framförvarande lag och ett par minuter bakåt. Dock så plockade Viktor en hel del tid på de framförvarande och stod för en riktig kämparinsats de sista kilometrarna.

 

Sträcka 9 (Pl. 33, +48,39)
Mårten Ohlsson sprang den korta 5,5 km och ogafflade 9:e sträckan för NOK-laget! Mårten som efter skidsäsongen nu kommit igång med löpning ordentligt sprang på mycket snabba ben den 9:e strcäkan och noterades för den 19:e bästa tiden på sträckan. Med Mårtens topplopp så krympes avståndet och NOK:s sista sträckslöpare Crister Nygren fick gå ut på den sista sträckan som 33:e lag i sällskap med flera topplöpare!

Sträcka 10 (Pl. 34, +56,12)
Den sista sträckan av årets 10-mila stafett sprangs för NOK-laget av Crister Nygren. Crister fick en riktigt tuff uppgift då lagen runt oss alla har riktigt bra löpare de flesta med erfarenheter från att springa sista sträckor i absoluta toppen samt erfarenhet från internationella mästerskap på den sista sträckan. Crister var inte jätte nöjd med sitt race men jobbade på bra och såg till att springa in NOK-laget på den hittills bästa placeringen någonsin.  Den sista sträckan var den längsta på hela 10-mila och mätte hela 16,8km. Crister hade den 28:e bästa tiden på sträckan.

Skribent: Robert Larsson

 

 Sponsorer2021.jpg

 

Postadress:
Norbergs OK - Orientering
Engelbrektsgatan 73
73831 Norberg

Besöksadress:
NOK-stugan Nordansjö, .
73891 Norberg

Kontakt:
Tel: +4622320419
E-post: This is a mailto link

Se all info