DM Natt och Lång i Norberg 4 o 6 sept

  • 31 aug 2020

I år har vi som bekant ingen "NOK:s Nationella". I stället arrangerar vi distriktsmästerskap för Västmanland och det är Natt fredag 4 september och Lång söndag 6 september som gäller.

Vanligtvis brukar vi ju mobilisera många klubbmedlemmar att vara funktionärer vid våra arrangemang. Men i år är det väldigt speciella förhållanden som gäller när vi lever mitt i en pandemi.

Det är specialregler som gäller och för att alls kunna genomföra tävlingarna måste vi förhålla oss till regler och rekommendationer från myndigheterna.

Det betyder att egentligen ingen vanlig service erbjuds vid tävlingarna. I stället handlar det om att låta folk komma till parkeringen, gå direkt till start, springa sin bana, stämpla ut och åka hem. Ingen egentlig social gemenskap i form av gemensam uppladdning och eftersnack. Ingen dusch, ingen marka, ingen speaker, ingen resutattavla. 

Banläggningsjobbet och det administrativa före tävlingen är ungefär som vanligt, kontrollutsättning och inhämtning likaså. Men med en väldigt utdragen startprocedur, en löpare per minut behövs inte lika mycket funktionärer som vanligt vid start och mål. Arrangörskommittén har fixat så att det skall bli så liten risk som möjligt för eventuell smittspridning men att ändå bjuda orienteringssugna västmanlänningar på fina banor och rättvis orientering.

Natt-DM avgörs vid NOK-stugan på fredagskvällen med ungefär 70 deltagare och första start kl 21. Lång-DM blir vid Karlberg med mål vid Nya Lapphyttan. Första start blir kl 09:30 och med c:a 180 deltagare blir sista start efter 12:30.

Men nästa år hoppas vi att det är mer normala rutiner som gäller när vi arrangerar, troligen 18-19 september. Då behövs många som hjälper till.