Hoppa till sidans innehåll

History of Miners


The history of
Norbergs OK - North Star Miners

"Det viktiga är inte att delta, det är att vinna"

Från nybörjarkurs till North Star Miners...

1998 så började det som idag är NOK North Star Miners att ta form. Det handlade om ett gäng väldigt duktiga egna produkter från Norberg som under ungdomsåren skördat stora framgångar. Satsningen tog verkligen skruv då Thomas Gustafsson, Johan Holm och Fredrik Larsson i utklassningstil vann Kopparkavlen i H16. Det var också detta år som den blivande Coachen och idéskaparen till satsningen Robert Larsson la ner sin egna aktiva karriär och valde att satsa på ledarrollen. 

Våren 1999 lagom till att dessa ungdomar tog steget upp och blev juniorer anslöt Johan Höij, en av de mest lovande löpare född 1982. Under våren skördades fina insatser i Silva Junior Cup och till sommaren när transfer fönstret öppnade så anslöt också Viktor Funcke och Per Janzon till NOK Team. Under detta år så började Thomas Gustafsson, Fredrik Larsson, Viktor Funcke och Johan Höij på orienteringsgymnasiet i Sandviken. Per Janzon gick redan på orienteringsgymnasiet i Eksjö.

2002 såg teamet till att vinna SM-stafetten i klassen H20. I laget sprang Thomas Gustafsson, Viktor Funcke och Johan Höij. NOK:s andra lag med Johan Holm, Patrik Jansson och Fredrik Larsson såg till att för andra SM stafetten i rad se till att Norbergs OK hade 2 lag bland de 10 bästa!

Seniorer

2003 och första året som seniorer. En kraftigt mättnadskänsla efter den intensiva juniorsatsningen infinner sig i teamet. Johan Höij lämnar teamet för att utvecklas i Leksands OK. Till teamet ansluter 4 stycken schwiezare som skall försträrka oss under de stora kavlarna. Robert Feldmann, Michael Oswald, Matthias Müller och Hannes Friederich. På 10-mila lyckas teamet göra Norbergs genom historien bästa insats när laget blev 71:a.
2004 så saknades gnista i teamet, även detta år blev ett riktigt mellan år. Schweizaren Robert Feldmann fick barn och tog paus från orienterandet, till klubben anslöt dock en annan schweizare nämligen Benno Schuler. 10-mila blev inte alls lika framgångsrikt som året innan utan laget slutade på en 180:e plats.
2005 så tappade teamet Benno Schuler till en finsk klubb, Matthias Müller valde att försöka utveckla sig till en världslöpare i OK Ravinen. På 10-mila ställde NOK upp med endast Viktor Funcke och Johan Millinger som icke uppväxta i Norberg och slutade på en 183:e plats.
 
2006 så gjordes en nystart av NOK Team, det blev ett namnbyte till Norbergs OK North Star Miners. North Star på grund av loggan som vi haft på vår rygg under många år och Miners för att visa vår styrka, gemenskap och uthållighet som bergsmän från Norberg.
2006 värvades Daniel Blohm, en av sveriges absolut bästa natt-orienterare som bland annat vann de åtrovärda 10-mila 2005 med Södertälje-Nykvarn! Flera nyförvärv kom till Miners, Per Janzon kom tillbaka efter att under 2005 sprungit för KFUM Örebro. Duktige löparen Mårten Ohlsson bytte från Köping-Kolsva och Kalle Björkman anslöt från Arboga OK.  I och med att vårsäsongen blev väldigt kort p.g.a. den riktigt långa vintern så blev första kraftprovet 10-mila. NOK som tidigare inte varit bättre än 71 såg nu till att efter många starka insatser springa i mål som 58:a. Även på Jukola i Finland så sprang NOK in på en mycket meriterande 58:e plats. 2006 var också året då Norbergs OK för första gången vann seniorklassen vid budkavle- DM. Det blev en utklassningseger och i laget sprang Michael Oswald, Daniel Blom och Viktor Funcke. Även SM stafetten nere i Skåne blev en succé av Miners och laget som bestod av Fredrik Larsson, Michael Oswald, Viktor Funcke och Daniel Blom sprang in på en 20:e plats endast 14.13 minuter efter segrarna IK Hakarpspojkarna från Huskvarana.

Inför 2007 så blev det ytterligare förstärkningar av NOK North Star Miners. Till säsongen värvades Crister Nygren från IF Thor, Pontus Nilsson från FK Friskus-Varberg, Martin Moberg Mariestads FK. Sedan gjorde också Patrik Jansson comeback i Norbergströjan efter en paus i orienterandet! 10-mila 2007 blev en ny succé för MINERS! Laget bestående av Thomas Gustafsson, Michael Oswald, Pontus Nilsson, Daniel Blom, Martin Moberg, Fredrik Larsson, Viktor Funcke, Mårten Ohlsson och Crister Nygren såg till att laget sprang in på en 34:e plats. På 3 år har alltså Miners gått från 183:a till 34:a. Ur detta 10-mila tar vi med oss ett par misstag på första sträckan och vi fick jaga på alla sträckor, det betyder att det finns ännu mer i detta kraftfulla team. Till Jukola kaveln i Finland som 2007 gick 8 mil öster om Vasa åkte 2 taggade lag från Miners. Lag 1 med ett mycket högt uppsatt mål, att genomföra Jukola utan misstag. Hård press på individen! Vi lyckades inte med det målet, men gjorde återigen "best ever" när slutmannen Crister Nygren förde Miners 1:an in på en 55:e plats.  Lag 2 sprang in på en hedrande 233:e plats. Säsongen 2007 fortsätter och ....

 

Året är 2012, den stora andelen orginal Miners fyller 30 år och vi gör ett gemensam firande under namnet 82/12. Johan Höij, Crister Nygren bekanta namn är åter i Miners tröjan och sedan har en annan 82/12:a anslutit sig via Patrik Eklund. Dessutom har ett gäng egna produkter som Rasmus Elmertoft, Willian och Oskar Karlsson tagit steget in i gänget.

 

NyMiners_logga250px
Jubileums loggan för 82/12  

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:08 Skribent: Robert Larsson

"Det viktiga är inte att delta, det är att vinna"

 

 Sponsorer2021.jpg

 

Postadress:
Norbergs OK - Orientering
Engelbrektsgatan 73
73831 Norberg

Besöksadress:
NOK-stugan Nordansjö, .
73891 Norberg

Kontakt:
Tel: +4622320419
E-post: This is a mailto link

Se all info