Hoppa till sidans innehåll

Ny teknik


Ny teknik sätts på prov vid årets SM-tävlingar

Vid årets SM-tävlingar i Västmanland introduceras en hel del nya tekniska lösningar i arrangemangen. Med sikte på VM 2004 provas nu nya möjligheter ut för att utveckla sporten och höja det mediala intresset.


Årets natt-SM blir först ut och får agera pilot. Arrangörerna hoppas sedan kunna utveckla och förbättra tekniken till höstens SM-tävlingar.
Ett koncept för ”mobila arrangemang” utvecklas tillsammans med Riksidrotsförbundet och Telia och för de Västmanländska SM-tävlingarna samarbetar vi också med kommunerna och EMIT.


Konceptet bygger på standardiserade kommunikationstjänster på Internet och mobilnäten tillsammans med tävlingsspecifika moderna applikationer.


Tävlingsadministration - Som bas i den tävlingsadministrativa delen används SOFTs nya system OLA, med bl.a. möjligheter till anmälan on-line. OLA hanterar såväl administration av själva tävlingen (startlistor, brickavläsningar, resultat) som övrig kringadministration av tävlingen (beställningar, fakturering mm). Slutresultat kommer löpande att presenteras på SM-2002 hemsidan.


Tidtagning, stämpling, on-line - För stämplingsteknik och tidtagning samarbetar vi med EMIT som bland introducerar en helt ny on-line teknik. Vid stämpling på radiokontrollerna sänds ett meddelande till en WEBB-server över GPRS-nätet. Webbapplikationen presenterar löparnummer och tid för de bästa med möjlighet att ”rulla” längre ner i listan. Samtidig bevakning av ex. löpare från det egna distriktet är också möjligt. Den information som läggs ut på webb-servern utnyttjas samtidigt av hemmasurfare och speakern på tävlingsplatsen via en vanlig webbläsare.


Elektronisk mållinje - Med hjälp av EMITs mållinje E-line ”målstämplas” löparens startbricka vid passering av mållinjen. 


SMS -Som tillägg till webb-funktionen kan EMIT erbjuda en funktion där SMS-meddelande sänds till förbeställda telefonnummer  när viss löpare stämplar på radiokontrollerna.
EMITs teknik introduceras redan på 10-mila kommande helg så SM-arrangörerna får därigenom en liten förtest av systemet.


Media streaming -Telia hjälper till med en media streaming tjänst för sändning av videoupptagningar från tävlingen ut på Internet.  Telia hjälper också till med att vid behov eventuellt förstärka GSM/GPRS-nätet med mobila stationer.


Eftersom många nya tekniker introduceras finns naturligtvis möjligheten att något går snett så arrangörerna är självfallet medvetna om att kanske inte alla funktioner fungerar hundra- procentigt vid introduktionen på natt-SM den 3 maj.

Uppdaterad: 14 JUN 2007 21:52 Skribent: Robert Larsson

 

 Sponsorer2021.jpg

 

Postadress:
Norbergs OK - Orientering
Engelbrektsgatan 73
73831 Norberg

Besöksadress:
NOK-stugan Nordansjö, .
73891 Norberg

Kontakt:
Tel: +4622323475, +4622320419
E-post: This is a mailto link

Se all info